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January 9, 2017 
  

 
 

Frequently Asked Questions (FAQs) 
 

Adult Use of Marijuana Act1 
 

Proposition 64 
 
Question#1:  When does the AUMA take effect? 
 

Answer:   The AUMA took effect November 9, 2016, the day after the election. But note, 
the AUMA requires a state license to engage in commercial nonmedical marijuana 
activity.  Licensing authorities are required to begin issuing licenses by January 1, 2018 
and the League anticipates that the issuance of licenses will not occur much in advance of 
January 1, 2018. Thus, the AUMA provisions legalizing commercial nonmedical 
marijuana activity will not become operational until the state begins issuing licenses 
(likely in late-2017). The AUMA provisions legalizing personal use and cultivation of 
nonmedical marijuana took effect November 9, 2016. 

 
Question #2:  Can private individuals cultivate nonmedical marijuana at home beginning 
November 9, 2016? 
 

Answer: Yes, within a private residence by a person 21 years and older for personal use.  
The AUMA provides that local governments can reasonably regulate, but cannot ban the 
personal indoor cultivation of up to six nonmedical marijuana plants per private 
residence.  This includes cultivation in a greenhouse that is on the property of the 
residence but not physically part of the home, as long as it is fully enclosed, secure, and 
not visible from a public space.  Because this activity is not subject to state licensing 
requirements, individuals may engage in personal indoor cultivation beginning November 
9, 2016, unless a city enacts an ordinance imposing a reasonable regulatory scheme that 
would preclude them from doing so before complying with the city’s regulatory 
requirements.   
 
Local governments may regulate or ban all personal outdoor cultivation.  However, the 
AUMA includes language purporting to repeal any ordinance that bans personal outdoor 

                                                           
1 Please consult your City Attorney before taking action to implement the AUMA. The answers to these FAQs may 
be different in your city based upon your municipal code, regulations, and policies. The answers do not constitute 
legal advice from the League of California Cities®. 
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cultivation upon the California Attorney General’s determination that nonmedical use of 
marijuana is lawful under federal law. 

 
Question #3: Is there a limitation on the number of marijuana plants that can be cultivated 
within a single residence? 

Answer: Yes.  Not more than six living plants may be planted, cultivated, harvested, 
dried, or processed within a single private residence, or upon the grounds of that private 
residence, at one time.   A “residence” is defined as a house, an apartment unit, a mobile 
home, or other similar dwelling.  No matter how many persons over 21 years of age are 
living in a “residence,” only 6 living plants may be cultivated at one time.  (Health & 
Safety § 11362.2(b)(3).) 

Question #4: Can a landlord ban the cultivation/smoking of marijuana on his or her property? 
 

Answer: Yes.  An individual or private entity may prohibit or restrict personal 
possession, smoking, and cultivation of marijuana on the individual’s or entity’s privately 
owned property.  A state or local government agency also may prohibit or restrict such 
activities on property owned, leased, or occupied by the state or local government. 
(Health & Safety §§ 11362.45(g) and (h).) 
 

Question # 5: Can a city ban personal indoor cultivation in all leased or multi-unit residences 
within the city? 
  

Answer: No. A city cannot prohibit personal indoor cultivation of marijuana in all leased 
or multi-unit residences within the city.  However, because cities may reasonably regulate 
personal indoor cultivation, a city might be able to condition permit approval for personal 
indoor cultivation in a leased residence on the applicant receiving permission from his or 
her landlord. 
 

Question # 6: Does a city’s ban on commercial cultivation, personal outdoor cultivation, or retail 
sales of marijuana or marijuana products make it ineligible for state grant monies for law 
enforcement, fire protection, or other local programs addressing public health and safety 
associated with the implementation of Prop 64? 
 

Answer: Yes.  If a city bans commercial cultivation, or personal outdoor cultivation, or 
retail sales of marijuana or marijuana products, it is ineligible to receive state grant 
monies funded through the new state excise taxes that take effect on January 1, 2018.  
(Revenue and Taxation Code § 34019(e)(3)(D).) 

 
Question #7:  What does the AUMA say about possession, transporting, purchasing or giving 
away of non-medical marijuana? 
 

Answer:   A person 21 years of age or older may possess, process, transport, purchase or 
give away to persons 21 years of age or older not more than 28.5 grams of marijuana in 
the non-concentrated form and not more than 8 grams of marijuana in a concentrated 
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form including marijuana products.  If the AUMA passes, these activities will be lawful 
under state law and cannot be prohibited under local law. 

 
Question #8: Do cities that ban or regulate medical marijuana businesses need to update their 
ordinances to include nonmedical marijuana? 
  

Answer: Yes.  The AUMA prohibits state licensing authorities from issuing a license to a 
commercial nonmedical marijuana business if operation of the business violates a local 
ordinance of the jurisdiction in which the business will operate.  This means that a city 
wishing to adopt business or land use regulations prohibiting or regulating commercial 
nonmedical marijuana businesses must adopt an ordinance prior to the date the state 
begins issuing licenses, which the League anticipates will be in late 2017.2 
 

Question #9:  Can cities be confident that a permissive zoning code, by itself, provides sufficient 
protection against nonmedical marijuana businesses setting up shop without local approval? 
 

Answer:  No.  It is unlikely that cities will succeed in arguing that nonmedical marijuana 
land uses are prohibited by permissive zoning codes under the AUMA, because the 
AUMA does not contain the same protective language as the MMRSA with respect to 
permissive zoning.  Therefore, cities that wish to ban all or some nonmedical marijuana 
activities should adopt express prohibitions, even if they operate under a permissive 
zoning code. 
 

Question #10: Are cities at risk of losing the opportunity to impose bans on personal outdoor 
cultivation if they don’t act until after the November election? 
 

Answer: No.  A city may adopt an ordinance banning or regulating personal outdoor 
cultivation at any time.  

 
Question #11: Are cities at risk of losing the opportunity to impose bans on nonmedical 
marijuana businesses, if they don’t act until after the November election? 
 

Answer: No.  However, if a city does not adopt an ordinance expressly banning or 
regulating nonmedical marijuana businesses before the state begins issuing state licenses 
nonmedical businesses, a state-licensed nonmedical marijuana business will be able to 
operate within its jurisdiction without local permission or permitting. This is due to a 
provision in the AUMA that provides that state licenses cannot be issued where the 
activity would violate a local ordinance. If a jurisdiction has no ordinance regulating 
nonmedical marijuana businesses, then the local regulatory scheme is silent on that type 
of activity, and the state can unilaterally issue a license under terms fully compliant with 
the AUMA.  Cities may adopt an ordinance expressly banning or regulating such 
operations after the state begins to issue licenses, but it will be difficult to terminate the 
state licensee’s operations until the state license is up for renewal. Therefore, the best 
practice is to adopt an ordinance before the state begins issuing state licenses. 

 
                                                           
2 Please see Question #8 regarding the use of public roads for transportation and delivery. 



4 
 

Question #12: Can cities ban deliveries under the AUMA? 
 

Answer: Yes. Cities can ban deliveries within their territorial limits. However, cities 
cannot prevent the use of public roads for the delivery of marijuana. For example, if a 
licensed delivery company located in City A must travel on public roads through City B 
to make an authorized delivery in City C, City B cannot prohibit the licensed delivery 
company from travelling on public roads in City B to get to City C.  In addition, cities 
may not prevent the use of public roads within its jurisdiction to transport nonmedical 
marijuana. 
 

Question #13:  What is the best way for cities to notify the state licensing agencies of their local 
ordinances that regulate and/or prohibit commercial non-medical marijuana activities within their 
jurisdictions? 
 

Answer: Unless the state licensing agencies indicate otherwise, cities should mail copies 
of their local ordinances that regulate or prohibit commercial nonmedical marijuana 
activities within their jurisdictions to the Department of Consumer Affairs, the 
Department of Food and Agriculture, and the Department of Public Health. Cities should 
regularly check each Department’s website to ensure that this practice complies with any 
regulations the Departments may pass regarding notice of local ordinances. In addition, 
Cities should ensure that any updates or amendments to local ordinances that regulate or 
prohibit commercial nonmedical marijuana activities are promptly submitted to each 
Department. 
 
 

Question #14:  What are the rules regarding taxation under the AUMA?  Is it true that marijuana  
can no longer be subject to sales tax? 
 

Answer: Under the AUMA, there is a 15% state excise tax on recreational marijuana, 
but medical marijuana is exempt from state and local sales tax altogether.  The rationale 
is that marijuana consumed for truly medical purposes is no different from conventional 
pharmaceuticals, which are also exempt from federal, state, and local sales tax.  However, 
other forms of excise tax may be levied on all marijuana, whether medical or 
recreational.  For example, a cultivation tax, a manufacturing tax, or the most common, a 
business license tax may still be levied at the local level on any commercial marijuana 
activity.  But note, because the AUMA levies a state excise tax of 15% on recreational 
marijuana, all local governments have reason to be concerned about the cumulative tax 
rate when local tax levies are added to that.  For that reason, locals are encouraged to 
look at existing local taxes and to assess what marijuana-related revenue streams may be 
derived from those sources before levying additional taxes that are specific to marijuana. 

 
 


