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October 8, 2013

Via Overnight Delivery

Susan Duncan Lee, Deputy Attorney General
State of California, Department of Justice
455 Golden Gate Ave., Suite 11000

San Francisco, CA 94102-7004

Re: Opinion No. 13-403

Dear Ms. Lee:

I am writing on behalf of the League of California Cities (League) in response to your
solicitation for views of interested parties tegarding Opinion 13-403. The request, from
Lake County Counsel Anita Grant, posits a question regarding Proposition 26 and public,
educational, and governmental access (PEG) fees.

The League is an association of 467 California cities dedicated to the protection and
restoration of local control to provide for the public health, safety, and welfare of their
residents, and to enhance the quality of life for all Californians . The League is advised by its
Legal Advocacy Committee (LAC), which is comprised of 24 city attorneys from all regions
of the State. The LAC monitors litigation affecting municipalities as well as requests from
the Attorney General for views on pending requests for legal opinions, and identifies issues
of statewide or national significance. The LAC has identified this opinion request and the
issues it presents as being of such significance. On behalf of the League, I hereby offer the
following response.

The question presented is as follows:

Does Proposition 26 requite voter approval before a County Boatrd of
Supetvisors may enact an ordinance that would require a cable television
company to pay to the County a PEG fee equal to one percent of the
“holdet’s gross tevenues” under the Digital Infrastructure and Video
Competition Act (DIVCA)?
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The League believes the answert to the question is “no.” A County Board of Supervisors can
enact an ordinance requiring a cable television company to pay a PEG fee without voter
approval.

Proposition 26 added a new definition of “tax” to the California Constitution that
broadened the term’s definition. (See Cal. Const., art. XIII C, § 1, subd. (¢).) This change is
significant because “taxes” require voter approval. (See Cal. Const., art. XIII C, § 2.) The
new definition provides that a tax “means any levy, charge, or exaction of any kind imposed
by a local government” and then goes on to list a number of exceptions. (I674) One such
exception excludes from the definition a “charge imposed for entrance to or use of local
government propetty, ot the purchase, rental, ot lease of local government property.” (See
id., art. XIIT C, § 1, subd. (€)(4).) For the reasons explained below, the League believes that
this exception applies to fees imposed on cable franchisees to fund PEG pursuant to
DIVCA and therefore those fees are not subject to voter approval.

In 2006, the Legislature enacted DIVCA, which usurped local authority to issue and renew
cable television franchises. Historically in California, cities and counties issued local
franchises to cable providers. (See Gov. Code, § 53066, subd. (d).) The franchises typically
required the companies to pay the city ot county a franchise fee, limited to 5% of gross
revenues by federal law (see 47 U.S.C. § 542, subd. (b)), and often required the payment of a
fee for PEG access facilities. (See 47 U.S.C., § 542, subd. (g)(2)B) [specifying that such
costs are not subject to the 5% cap on franchise fees].) Under DIVCA’s regulatory scheme,
video franchises are now issued by the California Public Utilities Commission.

DIVCA, however, was designed to be revenue neutral to former local franchisors. Thus,
DIVCA ensures that local agencies (former local franchisors) continue to have the right to
receive both franchise fees and PEG capital contributions from state franchisees serving
their jurisdictions. Under DIVCA, local agencies receive the proceeds of a state franchise
fee of 5% of gross revenues, “as rent ot a toll for the use of the public rights-of-way by
holders of the state franchise.” (Public Util. Code, § 5840, subd. (q)(1).) Indeed, DIVCA
goes to great lengths to specify that franchise fees are imposed in exchange for the use of local
government property.t (See Pub. Util. Code, § 5810, subd. (b).)

! Presumably, this statement was added to avoid the state franchise fee from being
interpreted as a “local tax.” Section 24 of article XIII of the California Constitution
prohibits the Legislature from imposing local taxes but permits it to authorize local agencies
to impose them.
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In addition to the state franchise fee, DIVCA provides that a local agency “may, by
ordinance, establish a fee to support PEG channel facilities consistent with federal law.”?
(See Pub. Util. Code, § 5870, subd. (n).) The amount of this fee is limited to 1% of the
franchisee’s gross revenues. (Ibid.) The PEG fee ordinance expires, and must be '
reauthotized, once a state franchise expires. (Ibid.)

Given the statements in DIVCA that are quoted above, it is clear that the 5% state franchise
fee comes within Proposition 26’s exception for charges “for entrance to or use of local
government property.” DIVCA specifically indicates that the charge is imposed for the use
of the local public tights of way. (See Public Util. Code, § 5840, subd. (q)(1).)

The League and its members view PEG fees as charges imposed for the use of local
government propetty under subdivision (e)(4) of section 1 of article XIIT C. The basts for all
fees and costs that are imposed by government on cable television franchisees is the
franchisee’s use of the locally owned public right of way. (See, e.g., Gov. Code, § 53066,
subd. (d); Cox Cable San Diego v. County of San Diggo (1986) 185 Cal. App. 3d 368, 384; 46
Ops.Cal. Atty.Gen 22.) Thus, under federal law, a cable franchise is “construed to authotize
the construction of a cable system over public rights-of-way, and through easements, which
is within the area to be setved by the cable system and which have been dedicated to
compatible uses. . ..” (47 U.S.C § 541(a)(2); see also 47 U.S.C. § 522, subd. (9) [defining
“franchise” as an authorization to construct a “cable system”]; ., § 522, subd. (7) [defining
“cable system” to exclude systems that do not use the public right of way].) In exchange,
federal law authorizes franchising agencies to require the payment of franchise fees and the
payment of the costs of PEG facilities—but nothing more. (See 47 U.S.C., § 542, subds. (b),
(2)(2)(B).) Subdivision (n) of section 5870 specifically references the limitations set out in
federal law. The authority DIVCA grants under subdivision (n) of section 5870 should be
viewed and interpreted in this historical and statutory context as an authorization to local
agencies to establish a “fee to support PEG channel facilities” 7 exchange for their right to use
the agency’s right of way.

Furthermore, nothing in Proposition 26 or the ballot materials that accompanied it suggests
that the voters intended to tequire voter approval of PEG fees. Proposition 26’s text
specifically indicates an intent to rein in regulatory fees. (See Proposition 26, § 1, subd. (€).)
Similatly, the focus of the ballot pamphlet is on regulatory fees that would become subject to

2 DIVCA also continued in existence certain PEG contributions and payments that
franchisees wete required to make under existing franchises. (See Pub. Util. Code, § 5870,
subds. (D—(m).) It also requites new state franchisees entering an existing franchisot’s
territory to pay their pro rata share of those obligations. (I#id)) The focus of the opinion
request, though, is on the specific fee that subdivision (n) of Public Utilities Code section
5870 authorizes local entities to establish.

A PROFESSIONAL LAW CORPORATION OAKLAND LOS ANGELES SACRAMENTO SAN FRANCISCO SANTA ROSA  FRESNO



Susan Duncan Lee, Supervising Deputy Attorney General
Re: Opinion No. 13-403

October 8, 2013

Page 4

voter approval. (Ballot Pamp., General Elec. November 2, 2010) analysis of Proposition 26
by Legislative Analyst; 7., p. 58, arguments for and against, p. 60.) Nothing in the ballot
materials gives any indication to the voters that the proposition would result a voter approval
requirement for fees imposed on cable television providers to fund PEG facilities.

For these reasons, the League believes that PEG fees are covered by the use-of-government-
propetty exception. And, thus, such PEG fee ordinances can be adopted, renewed, and
incteased without voter approval, notwithstanding Proposition 26.

Sincerely,

— > — =

n Bakker, Attorney at Law
On Behalf of the League of California Cities
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